Hollydale Road

Hollydale Road

This exciting courtyard proposal seeks to create a separate identity for the existing ground floor flat.

The existing property benefits from dual frontage and the new layout defines a new threshold for the dwelling through access via a walled garden.

An in-situ concrete wall encloses the garden and appears to support the new extension. A series of perforated corten steel ribs appear to grow in transparency and act as bre-sole for the South facing extension. The shadow quality in the space benefits from an ever changing dappled light.

The wall continues throughout the new living space and eventually passes through an internal courtyard before meeting the existing London stock brick wall of the house.

This wall combined with an inside/outside surface draws you into the plan towards the landscaped courtyard in the middle of the plan.

This continued surface morphs between a kitchen, a planter and external seating, and doubles as garden storage.

The broken plan layout ensures as much of the existing structure is retained to minimise hidden costs and celebrate the existing material palette.

 

 

 

 

 

 

January 15, 2016