Arnolds Lane, Dartford

Arnolds Lane, Dartford

The site for this mixed use pre app proposal is situated in Dartford, Kent. The client approached us to explore the potential for development through a pre planning advice process with the local authority.

The surrounding areas are predominately open and the closest village is Sutton-at-Hone.

The site will retain a planted green buffer to the outskirts from which green public amenity space will spill out from. These green fingers will pass between low density buildings and will ensure a feeling of openness and give public purpose to this currently underused piece of land.

The house types have been designed to make each plot work efficiently and allow for as much public space as possible.

The mixed use site includes a commercial area at the closest point to the motorway that will serve the provided housing on site and the surrounding towns and villages. The input of commercial premises, a community centre and the vast linked public space will provide amenity space, shopping opportunities and jobs for the local community and will encourage a new social hub.

The overall height will gradually minimise across the site to create a stepping density. The housing closest to the motorway will be 3 storeys in height to act as a sound barrier to the two storey housing behind, shielding the gardens from the noise of the motorway. The housing towards the South side of the site will be of a lower density and will be semi-detached or detached in form and no more than two storeys in height.

All housetypes for the scheme have been designed to accommodate for the modern demands of home/work living. The 5 dwelling types are all designed to life time home standards and incorporate a home office on the ground floor. This office doubles as a potential single bedroom in the case that any occupant may find it challenging to access the first floor accommodation. The houses adopt a traditional pitched form in all cases and feature contemporary openings.

Every house type provides on plot parking, bin and cycle storage and relinquishes the need for on street parking areas. This parking is achieved through car ports or garages and has been designed to be set back from the street frontage to minimise the visual impact.

Dual level gardens and twisted plans make the housetypes work efficiently on each plot whilst maintaining the minimum 15m garden depth set out by the council.

Any overlooking from the upper floor terraces is restricted by the form of the house itself which ensures increased privacy in the gardens.

The rotated plans mean that each inhabitable room benefits from high levels of natural light.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*