Guildersfield Road

Guildersfield Road
See Design Studio were commissioned by Nodia Properties Limited to design a scheme of four new build contemporary houses on Guildersfield Road, Streatham.

Following a successful pre application process with Lambeth Council we were able to achieve full planning permission for a high density scheme of a highly contemporary nature.

The defining concept was to  create a visual connection between the residential setting at Guildersfield Road and the commercial High Street at Streatham High road.

Our suggested house type proposes a modern town house set over 4 storeys. The layout encourages a sensory connection between the living spaces through the use of two storey voids and connected usable amenity space at both the lower ground and ground floor levels. These ensure generous light levels and encourage a social environment fit for a family home.

Generously sized bedrooms are provided on the first floor and within the roof space of the second floor.

The external aesthetic makes reference to the commercial context through clean detailing and finishes. A light dappled brick is specified for the overall aesthetic. This brickwork aims to unite the red brick buildings on Streatham High Road with the white rendered housing found on Guildersfield Road.

The roof of the terrace is wrapped in a sleek aluminium skin. The ACM cladding creates a flush relationship between the roof and the proposed PV panels on the south elevation.

Hidden gulley gutters and integrated cavity downpipes ensure a clean aesthetic as the roof material continues to form protruding bays that reference the local archetype.

These bays present an elegant narrow form which is enhanced further by vertical planar glazing that rises from ground level to the second floor. The proposed forms suggest a connection to the taller architypes found on the High Road and the pitched roofs create a strong relationship with the immediate context on Guildersfield Road.  Perforated aluminium screens are proposed at low level within the living areas to provide semi transparent screening and further contextual celebration.

The rear elevation references a more industrial finish and seeks to pay tribute to the previous use of surrounding areas. This aesthetic grows toward the refined and clean front elevation, celebrating the gentrification and growth of the surrounding context.

The rear windows to the ground and lower ground levels will ensure generous daylight levels within the living areas and more importantly, the basement. A deep reveal is created for these openings to minimise the solar thermal gain. The open plan nature of the scheme ensures exceptional cross ventilation through the dwellings is achieved to cool the houses naturally.

The courtyards in the basement have been carefully designed to maximise the usable garden space. The space itself is large enough for a table and chairs and most importantly provides direct access to the ground floor garden.

Tiered landscaping will provide screening to the lower ground floor openings and a staircase to the main garden at ground floor level. A Steel profile bridge links the main garden with the house, this profile is continued to divide the Crittall windows.

Internally a central open tread staircase will be the focal point of the plan and will allow light to flood the void via a large roof light. This stair case will form bespoke joinery at the lower ground floor living area.

The internal design will be heavily influenced by Scandinavian design and will combine light tone timber with clean white finishes.

Through a rigorous design process we have been able to maximise the site potential and will now begin a detail design process to realise this exciting scheme.

 

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*